“Kick off duurzame pakketbezorging bij SolaRoad & IBDL Mobility Hub Spijkenisse via EVAnet en Izipack”

Naast de opening van de SolaRoad bij de IBDL Mobility Hub Spijkenisse, start EVAnet hier ook op 7 maart met de pilot ‘bushalte 2.0/Nanohub’ die EVAnet in opdracht van de provincie Zuid-Holland uitvoert in 2019 in het kader van het “Start up in residence programma”. EVAnet was tevens finalist van het GO!-NH accelerator programma voor duurzame mobiliteit van de provincie Noord-Holland. EVAnet is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige onderneming met een landelijke coalitie van duurzame logistieke bedrijven.

 

EVAnet beoogt het serviceniveau bij de bushalte 2.0/Nanohub aantrekkelijker te maken voor reizigers, onder meer door een slimme pakkettenkluis maar ook andere services aan te bieden. Daarnaast tracht EVAnet als halte van de toekomst het wegvallen van voorzieningen in de buitengebieden op te vangen, bijvoorbeeld als ontvangst- en verzendlocatie in een dorpskern. EVAnet start op 7 maart met de eerste showcase bij de IBDL Mobility Hub Spijkenisse. Dit is een living lab dat onder meer laat zien hoe de transformatie van een bushalte naar een mobility hub (mobility as a service) met extra services eruit kan zien. Zo is er op 7 maart een demonstratie van een zichzelf reinigend ‘revolving toilet’ van Sanitronics.  Een schoon toilet in de openbare ruimte is nog steeds een schaars goed. Ook is de eerste slimme pakketkluis geplaatst bij de SolaRoad. Het is op korte termijn mogelijk om elk pakket dat je bestelt, te laten leveren bij één van de locaties van EVAnet. Binnenkort kun je in Spijkenisse bij de IBDL Mobility Hub overstappen van de bus naar een elektrische deel- auto of fiets van IBDL, maar je kan er ook elk pakket dat je bestelt via een persoonlijke code laten afleveren in een slimme pakketkluis. Dit gebeurt onder meer in samenwerking met Van der Ent, Top Movers uit Spijkenisse.

 

EVAnet introduceert daarvoor ‘Izipack’ dat de consument laat bepalen waar en wanneer een pakket wordt bezorgd via een (reis)app. Iets terugsturen kan uiteraard ook. Het is ook mogelijk om meerdere pakketten gebundeld te laten leveren in een slimme pakketkluis of thuis op een avond naar keuze. In samenwerking met Fietskoeriers.nl, de Buren en Drentea ontwikkelt Izipack een duurzame lastmile pakketbelevering zonder dat er grote bussen overdag door de wijk rijden en vaak niemand thuis treffen. 70% van de standaardpakketten kunnen worden geleverd in een slimme pakketkluis. Dit kan bij een bushalte op weg naar huis, maar ook op een ander publieke locatie zoals in een winkelplint of hal van een flatgebouw. Idee is dat er – analoog aan ondergrondse afvalcontainers – op loopafstand altijd een slimme pakketkluis in de buurt is die voor iedereen toegankelijk is. Dit beperkt niet alleen overlast door bestelbussen en CO2 uitstoot. De kosten die worden bespaard, kunnen worden ingezet voor de plaatsing van slimme pakketkluizen en schone avondbelevering door Fietskoeriers.nl voor pakketten die je toch aan huis bezorgd wilt hebben.

 

Sanne van Oeveren, afdeling mobiliteit en milieu van de provincie Zuid-Holland: ”We willen met deze pilot onderzoeken hoe we gezamenlijk met marktpartijen het openbaar vervoer aantrekkelijker kunnen maken en het reizigersgemak kunnen vergroten door extra services aan de haltes toe te voegen, zoals een hub met een pakketservice, toilet en deelfietsen.”

 

Meer informatie?

 

Neem contact op met:

Mick Walvisch,  mick.walvisch@evanet.nl,                          tel. 06 53 24 3222

Laurens Tuinhout, laurens.tuinhout@evanet.nl,               tel. 06 22 47 6832

 

www.evanet.nl